ÚVAHY O UMĚNÍ: Úvod

UMĚNÍ.


Co to je? Co to slovo znamená? Kdo je umělec? A proč? A kdo určuje, kdo je umělec a kdo ne? Kdo rozhoduje, co je umění a co ne? Kdo vynese verdikt - toto je umělecké dílo a toto ne? Co je kýč, kdo to stanoví?
V poslední době jsem již naprosto znechucený tím, co všechno se vydává za současné (moderní) umění.
Absolvoval jsem sice sérii přednášek o moderním umění, nijak mě to však v mých názorech a pohledech neovlivnilo a nepoznamenalo. Mám toho hodně na toto téma. Na tomto blogu se pokusím sepsat své postřehy, formulovat své názory a vyslovit otázky.
Na úvod pohádka o třech bratřích Josefa Váchala, brilantního ironika, malíře, grafika, ilustrátora, sochaře, řezbáře, spisovatele, básníka.....: "Žili byli tři bratři-malíři. Když zemřel tatík, který je živil, vydal se nejstarší bratr, spoléhaje se na svou víru, do světa, aby všem živobytí načas zaopatřil. Posléze stejně tak i prostřední bratr, který sázel více na svůj talent a píli. Když přišla řada na nejmladšího, rozhodl se tento, že místo víry a talentu spoléhat bude spíše na svou prohnanost. Vzal štos papírů, jež jeho starý pes, „nemoha udržeti moč, pokropil“, a zamířil na ministerstvo školství a osvěty k všemocnému úředníkovi V.V. Štychovi. Tomu se představil jako průkopník nového malířského směru „ursismu“, přicházejícího z Francie. Předložené práce úřední autoritu natolik uchvátily, že to bezostyšně drzému, leč odvážnému jinochovi vyneslo státní cenu, uměleckou slávu a doživotní rentu ve formě veřejných zakázek."
Jak nečekaná předpověď podstaty "tvorby" mnoha "umělců" moderního (či současného) výtvarného umění, vyřčená již v roce 1920....

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ÚVAHY O UMĚNÍ: Co je a co není pro mě umění